NLE: leugens over groene stroom

 

NOS nieuws: dinsdag 14 mei 2013, 10:07

Met als kop 'Jokkebrokken' zegt de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) in advertenties in de kranten dat de consumenten in de maling worden genomen met groene stroom. De NLE trekt het boetekleed aan, maar wijst ook met de beschuldigende vinger naar de andere grote energiemaatschappijen.

In de advertentie zegt de NLE dat er in Nederland niet voldoende groene stroom wordt opgeleverd om alle klanten te bedienen. Bovendien wordt het grootste deel van de groene stroom opgewekt uit houtsnippers, die volgens de NLE worden meegestookt in vervuilende kolencentrales.

Grijze stroom wordt volgens de NLE verkocht als groen door certificaten te kopen, de zogenoemde garanties van oorsprong. Daarover bestaan wettelijke regels. Die certificaten zijn bijvoorbeeld te koop in Noorwegen. Een certificaat kost de NLE gemiddeld bijna anderhalve euro per gezin.

De NLE komt met deze biecht "omdat de consumenten gewoonweg het eerlijke verhaal willen horen". De advertentie past in de woorden van de Nederlandse Energie Maatschappij "in onze missie om de energiemarkt open te breken".